Talenten Motivatie Analyse (TMA)

Wat is de Talenten Motivatie Analyse?

Je bent het meest gemotiveerd en succesvol als je werk doet dat dicht bij je ware aard ligt. Vanuit deze visie zetten we de Talenten Motivatie Analyse (TMA) in voor particulieren en opdrachtgevers. De TMA Talentenanalyse brengt 22 drijfveren en 44 talenten uitvoering in kaart. Ook krijg je inzicht in de ontwikkelbaarheid van meer dan 50 competenties.

Welke TMA-trajecten bieden wij aan?

 • Loopbaanadvies
 • Werving en selectie
 • Competentieontwikkeling
 • Teamanalyse
 • Cognitieve Capaciteitenanalyse (intelligentietesten)

Loopbaanadvies

 • Doe jij werk waar je plezier in hebt?
 • Ben je toe aan een nieuwe stap in je carrière?
 • Wil je je oriënteren op voor jou passende opleidingsmogelijkheden?

Vaak zijn een paar gesprekken al voldoende om je op weg te helpen. Naast de gesprekken kun je een beroeps- en/of studiekeuze test afnemen. Deze testen worden altijd afgenomen in combinatie met de TMA. omdat het belangrijk is om vooral te kijken naar jouw drijfveren en talenten en niet alleen te kijken waar je interesse naar uit gaat.

Ook kan de TMA Jobfinder geraadpleegd worden. In de TMA Jobfinder zie je welke openstaande vacatures in heel Nederland matchen met jouw profiel, interesses en jouw sterk ontwikkelde competenties en kwaliteiten. Hierdoor kun je gericht zoeken naar een leuke job die uitstekend bij je past! En dat vergroot de kans op de droombaan aanzienlijk!

Voor wie?
Als je (noodgedwongen) op zoek bent naar een andere baan.
Als je jouw sollicitatievaardigheden wilt optimaliseren. Bijvoorbeeld door het optimaliseren van je sollicitatiebrief en CV, inzetten van je kwaliteiten en je netwerk.
Studenten die een goede keuze willen maken voor een (vervolg) studie.
Als je je wilt omscholen omdat je geen plezier meer hebt in je huidige baan of omdat je ontslagen bent.

Werving & Selectie

Met de TMA Werving & Selectie Analyse krijg je inzicht in:

 • De competenties, capaciteiten, persoonlijkheid én talenten van de kandidaat. De analyse geeft je inzicht in de reikwijdte van de geschiktheid van de kandidaat. Deze analyse bestaat uit de volgende onderdelen:
 • De behoefte, denkprocessen en persoonlijkheidstrekken van de kandidaat.
 • De competenties en capaciteiten waarover de persoon beschikt.
 • De omgeving waarin de persoon zich begeeft.
 • Het gedrag wat de persoon vertoont.
 • Het is ook mogelijk om van meer kandidaten een talentenanalyse af te nemen. Je kunt de gewenste competenties uit het functieprofiel vergelijken met de ontwikkelmogelijkheden van de kandidaten.
 • Hierdoor kun je efficiënt en simpel de meest geschikte kandidaat selecteren.

Competentieontwikkeling

Wat zijn competenties?
Competenties zijn algemene omschrijvingen van gedrag die nodig zijn om een functie succesvol uit te voeren. Medewerkers ontwikkelen hun competenties tijdens hun werkzame leven. Het TMA Competentiemodel helpt je om de bestaande en gewenste competenties duidelijk in kaart te brengen en hierop te ontwikkelen.

Wat kun je ermee?
Als je een talenten analyse laat maken krijg je inzicht in de ontwikkelbaarheid van 53 competenties. Voor de ene mens is een bepaalde competentie makkelijk ontwikkelbaar, terwijl dit voor de ander juist moeilijk ontwikkelbaar is. Dit heeft naast aanleg, interesse en scholing ook te maken met persoonlijkheid. Het is handig als je in de praktijk weet welke vaardigheden en welk gedrag voor jou of voor jouw medewerkers makkelijk ontwikkelbaar zijn. Zo kun je je ontwikkelen in een richting die goed bij je past en haal je energie uit je werk. Als je je richt op competenties die moeilijk ontwikkelbaar zijn, dan kost dat meestal meer energie. Hierdoor kun je overbelast raken, stressklachten ervaren en mogelijk burn-out raken. Dat wil je natuurlijk het liefst voorkomen. Voor bedrijven of organisaties is competentiemanagement een veel gebruikte tool.

Als competenties optimaal worden geïmplementeerd in de organisatie kan je:
De visie en missie eenvoudig vertalen in het gedrag dat je van de medewerkers verwacht.
Het gedrag van de medewerkers vertalen naar resultaatafspraken waarop je de medewerker beoordeelt tijdens de beoordelingsgesprekken.
De werving en selectie en (indien gewenst) de assessment methodiek eenvoudig en duidelijk afstemmen op de gewenste competenties.
Kosten besparen voor werving en selectie.
Investeren in opleidingen die heel goed bij de medewerker passen én die daarnaast veel voor de ontwikkeling van het bedrijf kunnen betekenen.
Als medewerkers ‘in flow’ zijn dan zijn de ziekteverzuim cijfers over het algemeen ook lager.

Teamanalyse

De TMA Teamanalyse combineert maximaal 10 TMA profielen van medewerkers die een team vormen. Het geeft inzicht in de sterke punten en ontwikkelpunten van nieuwe en bestaande teams. Door de adviesrapportage krijg je inzicht in:

Waar de talenten van het team liggen;
Waar u mogelijk te korten heeft;
Wat de aandachtspunten zijn;
Hoe u dit team het beste kunt aansturen om uw doelen te behalen.

De TMA Teamanalyse meet vier aspecten:
De teambalans: een overzicht van hoe elk teamlid op ieder onderdeel scoort;
De sterktes en zwaktes, waarbij wordt gekeken welke gedragskenmerken wel of niet sterk in het team zijn vertegenwoordigd:
De leiderschapsvoorkeuren; welke teamleden willen verantwoording nemen en de andere leden steunen;
De talenten, met resultaten ten aanzien van sociaal gedrag, ambitie, geduld, nauwkeurigheid, analytisch vermogen, resultaat en kwaliteit gerichtheid.

 

Teamanalyse Ijburg

Cognitieve capaciteitenanalyse (intelligentietesten)

De volgende analyses kunnen voor jou of jouw medewerkers uitgevoerd worden:

Logisch figuurlijk inzicht
Logisch cijfermatig inzicht
Logisch taal inzicht
Technisch inzicht
Controleren
Rekenvaardigheid

Normen zijn beschikbaar op MBO en HBO/WO niveau.

Wat levert een TMA-traject op?

Je krijgt inzicht in jouw talenten en ontwikkelingsmogelijkheden. Je ontvangt een positieve talent- en ontwikkelingsgerichte rapportage. Afhankelijk van de doelen leggen we op verzoek het advies vast in een korte rapportage.